improvisasjon

Her er en liten start dere kan bruke hvis dere har lyst å prøve dere litt på improvisering. Dette er jo ikke mitt spesialfelt, men dette er teknikker jeg har brukt litt selv. Vil du virkelig lære deg dette godt burde du ta noen timer med en jazzmusiker.

Her snakker jeg om «vanlig improvisasjon» man har bruk for i den «daglige» korpshverdagen.

  1) Enkleste tips: bruk tonearten du allerede er i hele veien. Prøv å lage melodier med de fortegnene som allerede står i korpsstemmen (dvs hvis du spiller i Bb-dur med to b’er, så lager du en melodi med b for H og E).
2) Bruk akkordene som står (litt mer komplisert). Hvis du har akkordene skrevet inn i stemmen din kan du bruke disse og lage melodier etc som beveger seg rundt tonene som hører hjemme i akkordenE.
3) Drit i alt, fri impro! Dette var et av mine første møter med improvisasjon, og jeg elsket det. Ingen regler, go bananas!
4) Hvis du vil prøve å lage melodier kan du i starten fokusere på få toner, f.eks fire toner. Det er ikke om å gjøre å spille så mange toner som mulig. Sjekk f.eks. verset på denne sangen: One note samba.
5) Bruk rytme! Å improvisere med rytme istedenfor mange forskjellige toner synes jeg er lettere, og kan bli like interessant.
6) Bruk deler av melodien. Hent motiver fra melodien i stykket du spiller og lek med dette. Man MÅ ikke finne på noe helt nytt. En enkel start til å prøve seg på improvisasjon kan være å faktisk spille Hele melodien og legge til litt andre toner eller rytmer innimellom.
7) Gi hjernen din tid til å øve på dette. Er du ikke vant til det, vil den bruke litt tid, du vil ikke låte som Miles Davies etter kun et par dager med trening. Det er jo det som gjør at vi blir så imponert av gode jazzmusikere, vi har jo en viss anelse av hvor mye jobb som ligger bak 😉


Improvisasjonslinker/ Play-a-long (youtube):
Eb natura
https://www.youtube.com/watch?v=uRrh2USqSyo
https://www.youtube.com/watch?v=r6PI8n0E86g
Bb natura
https://www.youtube.com/watch?v=AIwxBAp3CeM
C natura
https://www.youtube.com/watch?v=V6aZZFnZUVk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.