øvetips

Jeg tror at man kan øve opp hjernen til å bli «mer musikalsk» ved å være bevisst på hvordan du løser oppgaver når du øver.

Prøv dette:
Ta fram en etyde, korpsstykke eller solostykke og bestem deg for å spille f.eks. første del. Plukk ut et motiv eller en liten del som ikke gikk helt perfekt og jobb med denne delen på følgende måte:
– HVA tenkte du da du spilte dette? Tenkte du på teknikk?

Det er lett at man først evaluerer alt det tekniske, men veldig ofte ligger problemet i at hodet ikke ga tydelig nok musikalsk beskjed til kroppen. Ofte kommer man fortere til målet hvis man fokuserer mer på målet enn på teknikken du skal bruke for å komme dit.

1) prøv derfor først å løse problemet med å jobbe med et tydeligere musikalsk bilde i hodet, eller tydeligere musikalsk beskjed til kroppen din om du vil. Virkelig hør i hodet hvordan du vil at det skal låte. Hvordan var selvtilliten da du spilte her? spilte du med spørsmålstegn eller utropstegn? Lagde du det spennende nok? var det energi tilstede?

2) hjalp ikke dette, gå videre med å analyser det fysiske: er du anspent? prøv å spille uten spenninger, slipp luften ut istedenfor å presse den. holder du instrumentet for hardt? bruker du nok luft?

3) hvordan er ambisen din (leppene)? prøv å hold den så lik som mulig gjennom hele registeret på stykket du spiller. hvordan er munnstykketeknikken? presser du for hardt? strammer du for lite?

4) Hvis du skal jobbe med teknikken/muskler, prøv å flytte fokus ned til kroppen/magen istedenfor leppa og fingrene. Har du god støtte? Spiller du fra magen? Tenk at det er kroppen som produserer luft og ikke leppa.

5) Hvis du til slutt likevel må fikse dette på fingre eller leppenivå: øv det så godt at du kan spille det mens du har fokus på musikken, slik at du aldri har et sted i stykket du må fokusere på kun lepper eller fingre.

Hvis du trenger opp hodet ditt på denne måten, tror jeg du automatisk etterhvert vil bli flinkere til å tenke musikalsk istedenfor teknisk på noter du leser. Det er kun egne observasjoner jeg bygger denne teorien på. Jeg er helt bestemt på at i perioder jeg greier å øve med denne fokusen er utviklingen min mye raskere og det er kun med denne metoden jeg greier å oppnå mitt høyeste nivå på mitt instrument. Vi er sikkert skrudd sammen forskjellig, men prøv det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.