Øvelse på nett

Under er en video fra vår første øvelse på nett med Bjølsen ungdomskorps. Her kan man både se ting som funker og ting som ikke funker så godt. Dirigering f.eks. fungerer ikke så godt, det blir bare delay.

Dette gjorde jeg på øvelsen:

Jeg startet med å gjøre legato og ansatsøvelser. jeg spilte på piano og telte opp slik at de spilte sammen med meg. musikantene var hele tiden på mute, for samspill fungerer ikke.

Det som er viktig er at all instruksjon forberedes. Dvs man kan jo ikke reagere på det man hører, så man må heller prøve å forutse hva som kommer til å bli utfordringer. Når vi jobbet med legato- og ansatsøvelsene sa jeg bare de tingene jeg selv jobber med når jeg gjør disse øvelsene, men kun en ting om gangen mellom hver gang de fikk spille (to til slutt).

Når vi jobber med noter er det fint å ha noe å spille til, så jeg fant innspillinger på youtube som var ok av noter vi allerede har delt ut. Det skal visst gå an å dele KUN lyd, men det fikk jeg ikke helt til, men det var ikke så stort problem.

Når man jobber musikk må man også forutse hvor utfordringene starter, samt ha en klar plan hva man ønsker å utfordre musikantene i, eller steder som kan være lure å synge el.l. Jeg spilte det meste to ganger, men her kan man selvsagt gjøre flere ganger.
Med Bjølsen trengte jeg egentlig ikke å alltid telle opp så tydelig, de skjønte hvor i musikken vi var da jeg hoppet litt før et tall, men det må man kanskje forberede bedre med et skolekorps. Man kan jo da starte videoen litt før de skal inn og så telle opp høyt før musikantene skal inn. Det kan være lurt å alltid telle opp på same måte (1-2-1-2) og si «jeg teller 1-2-1-2» så blir det veldig tydelig.

Hvis man skal jobbe med enkelte deler av musikken er det lurt å notere i partituret hvor man finner det i youtubeklippet (f.eks. fra C i partituret er fra 1:18 i youtubeklippet). Da sparer man mye tid når du skal hoppe (se i opptaket, der er det ett sted jeg har glemt å skrive det inn, og da blir det litt kaos).

I youtube kan man velge å sette ned hastigheten på musikken til 0,75 (eller enda saktere, men da låter det veldig rart). Dette er fint særlig på Tokyo Kosei-innspillingene som går sabla fort noen ganger.

Jeg hadde også en session hvor jeg jobbet med frasering. Jeg aner jo ikke om de fikk dette til, men siden jeg har tatt det opp kan de gå tilbake og høre på det en gang til. Det er nok bedre å demonstrere med instrument enn stemmen (hvis man ikke er sanger), men siden jeg spiller så stor tuba får jeg ikke helt til å vise det godt nok på den. Jeg brukte Abide with me (arr. Gustafsson) og skrev ut melodien hele veien til alle instrumentstemminger (dvs de spilte kun melodien hele veien). Vi jobbet med de 4 første taktene av et vers og så snakket vi om frasering. Jeg la på en og en ting og ba de prøve det hver for seg. Jeg hører jo ingenting, men så at alle prøvde å spille. Jeg ville egentlig også snakket med om vibrato, men gikk litt tom for tid, så det blir en annen øvelse.

Obs: det er veldig lurt å sende ut alle noter og slikt på forhånd, for å dele filer gikk ikke så bra. På iphone/ipad fant de ikke fram i det hele tatt.

Obs: er de flere som er pålogget samtidig i samme husstand, er det best om de er på samme maksin, for det er mest sannsynlig litt delay mellom flere maskiner, og da blir det umulig å spille etter opptak.

Vi holdt på i nesten to timer, men det var en del surr innimellom siden dette var nytt for alle (inkludert meg).

Her er videoen fra hele øvelsen, jeg har klippet bort hele starten hvor vi knoter en del. Jeg går f.eks. igjennom alle som er inne og sjekker at de har lyd og at de hører meg. Det går nok fortere på neste øvelse.

Hvis du deler videoen til venner og kjente, vennligst legg ved en oppfordring om å besøke min blogg 🙂 Den er helt ny, så det er ikke supermye der enda, men særlig interessant blir kanskje etterhvert teorivideoene mine

Vil si videre at vi kun brukte noter vi allerede har kjøpt. Det er mulig jeg skriver litt egne ting etterhvert, særlig å lage videoer som jeg kan legge på youtube som de kan spille øvelser til etc.

6 Kommentarer på “Øvelse på nett

 1. Veldig nyttig lesning. Erfaringer som vi dirigenter kan dra nytte av også når det hele har roet seg og aller helst er over.

  • Så bra 🙂 Kom gjerne med tips tilbake hvis du har gjort noen andre smarte ting i digitale øvelser med korps.

 2. Lurt å mute alle, å så spiller hver enkelt.
  Men hvis hver enkelt da gjør et opptak, og sender til deg.
  Så finnes det system som du kan lime opptak inn i. Og da kunne spille det av på neste øving👍 Men viktig at alle følger riktig tempo😂
  Lykke til

 3. Se det ja – masse matnyttig her i disse litt sure tider 🙂 – Takk for at du er den kreative sjela du er Maria ! 🙂

  • Takk for at du ser på videoen 🙂 kom gjerne med tips tilbake! Flere kreative hoder er bedre enn ett osv…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.